•• Energetická hodnota pekárkych výrobkov ••
Energetická hodnota pekárskych výrobkov je ovplyvnená najmä sušinou výrobku (obsahom vody) a potom obsahom tukov. Ak porovnáme energetickú hodnotu vyrábaného sortimentu chlebov nezistíme žiadny významný rozdiel.
Biele i čierne druhy chleba majú energetickú hodnotu na úrovni 1 050 kJ na 100 g.
Je to dané ich približne rovnakým obsahom vlhkosti, ktorý sa pohybuje okolo 40 % z celkovej hmotnosti výrobku i tým, že žiadny bežný druh chleba neobsahuje tuk. Receptúrna zmena pomeru ražných a pšeničných múk, prípadne prídavok inej múky či šrotu sa vzhľadom na rovnakú energetickú hodnotu sacharidov a bielkovín prejaví len nepatrne. Podľa štatistického vyhodnotenia energetická hodnota Konzumného chleba je 1 047 kJ, Vyrážkového chleba 1 070 kJ, Výberového chleba 1 058 kJ a Grahamového chleba tak isto 1 058 kJ na 100 g výrobku. Ale napríklad dovážaný Knäckebrot (tzv. chrumkavý chlieb), ma energetickú hodnotu 1 547 kJ, čo je o 50 % viac ako naše vyrábané chleby. Jeho obsah vody však nie je 40 %, ale len 7,5 %, čo znamená, že má oveľa vyššiu sušinu ako naše chleby. A práve to je príčina jeho vysokej energetickej hodnoty.
V porovnaní s chlebom má bežné pečivo vyššiu energetickú hodnotu, ktorá súvisí s nižším obsahom vody a prídavkom tuku pri výrobe týchto výrobkov. Obsah vlhkosti sa pohybuje u bežného pečiva zhruba okolo 30 % a energetická hodnota napríklad mliečnych rožkov je 1 290 kJ na 100 g výrobku. Ešte vyššiu energetickú hodnotu majú výrobky jemného pečiva, čo je následok zvýšeného množstva tuku vo výrobku a ďalšieho zníženia obsahu vody . Pri zvýšenom obsahu tuku môže energetická hodnota dosiahnuť až 2 000 kJ na 100 g výrobku.
Pre porovnanie energetická hodnota tvrdých syrov je okolo 1 500 kJ, trvanlivých salámov okolo 1 700 kJ a mliečnej čokolády okolo 2 200 kJ na 100 g výrobku. Aj z tohto porovnania vidno, že chlieb nie je potravina s nadmernou energiou.